10 aug. 2011

I skuggan av brännboll och kepsar

Med Jonas Jerebko i Detroit Pistons, jättejippot SuperBowl och det allmänt stora ishockeyintresset får de amerikanska ligorna NBA, NFL och NHL en hel del uppmärksamhet i Sverige och det rapporteras och uppdateras kontinuerligt om dessa i medierna. Den enda av de riktigt stora amerikanska idrotterna som det inte verkar finnas något intresse för i Sverige är baseball och dess liga MLB.

Med ca. 35 miljoner licensierade spelare världen över är baseball en av världens största sporter. I Sverige verkar man dock inte riktigt kunna komma över att det bara ser ut att vara en krångligare form av brännboll.
Brännboll som dessutom bara spelas när man är barn eller riktigt full.

Det är svårt att i Sverige finna någon med intresse för baseball, det är en sport som inte existerar här. Ändå kan man varje dag se hundratalet baseballkepsar på gator och torg då människor väljer att utsmycka sina hjässor med lag som Atlanta Braves, New York Yankees eller Los Angeles Dodgers. Om någon av dessa människor vet om att den där "LA" symbolen faktiskt relaterar till baseball, eller till sport överhuvudtaget för den delen låter jag vara osagt, men det är tveksamt.
Undrar om någon skulle gå klädd i en Malmö FF keps bara för att den var cool? "Jag skiter i fotboll, men emblemet är ju snyggt".

New York Yankees är ett idrottslag inte ett klädmärke.

Nej, det är dags att upptäcka att baseball faktiskt är en riktig sport och inte bara en annan form av brännboll.

1 kommentar:

  1. Strålande inlägg! Vad gäller brännboll så begriper jag idag inte ens att vi utövar det alls, det är otydligt och en grov bedömningssport som baseboll inte ens kommer i närheten av.

    SvaraRadera